Course causing Moodle to log an attempt despite exam attempt not being made

I have a new module which i'm testing on our Moodle LMS.

All settings in the course (as far as I can see) are consistent with our other modules, and the LMS settings are definitely the same as per our other modules. I've swapped out and tested multiple other modules' SCORM packages within this new module set up and they all behave as expected, which leads me to believe there is an issue with the storyline course somewhere rather than the Moodle settings/LMS.

Learners should be able to leave and resume the module at any time (they are prompted by the player settings). They get two attempts at the final exam. After the second attempt Moodle forces a new start, so learners start at the beginning of the module, and can re-work through the module if they like and have a second attempt.

The issue i'm experiencing is that learners are only prompted to resume the module ONCE. If they leave and re-launch the module a second time, a new attempt is forced and they start back at the beginning. A '0' score is logged against their first attempt in Moodle and a second attempt is started. Similarly, they can only exit and re-launch the course once. After that, the module opens in review mode.

I'm led to believe it is something to do with the exam that is causing this as when I removed it and republished I continued to exit and enter the module and never entered a second attempt, the resume worked at every stage.

Please let me know if you have any thoughts! I'm using Storyline 360 .

3 Replies
Katie Riggio

Hi, Emma. Really sorry your learners are getting redirected to the beginning of the module instead of where they left off on that second relaunch – I'd be happy to lend a hand!

Hm, it seems that your experience is similar to the one mentioned in the discussion here. Have you had a chance to test your course in SCORM Cloud? If that second relaunch behavior appears in SCORM Cloud as well, can you share the new course with us for testing?

I'll be standing by!

Emma Herbert

Hi Katie,

Thanks for your reply. The behaviour isn't replicated in SCORM cloud, nor in SCORM 2004 - which suggested to me it might be to do with the lesson string data as per the article you directed me to - although now that i've gotten to the bottom of the issue this doesn't seem to be the case.

I re-built the exam in storyline yesterday/today re-publishing and testing at each stage. The issue arose again when I added 'previous' buttons to some of the question slides which navigate back to a case study slide with info on. As soon as I removed the previous buttons the issue was resolved again.

I've now added a lightbox slide to my question slides for users to click and ''view' the case study material but it would be good to understand why the previous buttons are causing this issue so i'll share the course for testing.

Thanks!

Emma